תוכנית להעצמה ולפיתוח כלכלי־חברתי ביישובים הדרוזיים ברמת הגולן לשנים 2021–2023

רקע

האוכלוסייה הדרוזית ברמת הגולן מונה כיום כ־24 אלף תושבים, המתגוררים בארבעה יישובים בצפון הרמה. במשך שנים רבות, הם נותרו מחוץ למעגל ההשקעות הממשלתיות, על אף היותם אזרחים או תושבים ישראלים מזה עשרות שנים.

בעשור האחרון חל שינוי מדיניות. החלטה 1052 משנת 2013 הייתה הראשונה שעסקה בפיתוח ייעודי של יישובים דרוזיים בגולן, ובעקבותיה התקבלה ב־2021 החלטת ממשלה 717 – תוכנית מקיפה בהיקף של 4 מיליארד ש"ח לשלוש שנים (2021–2023).

מטרת התוכנית: לצמצם את הפערים בין יישובי הדרוזים בגולן לשאר יישובי החברה הדרוזית והאוכלוסייה הכללית בישראל, תוך חיזוק הרשויות המקומיות וקידום כל תחומי החיים – מתשתיות ועד חינוך, תעסוקה, בריאות ודיור.

נכון לאוגוסט 2024, הסתיים פרק הזמן המקורי שנקבע ליישום התוכנית. מתוך 60 סעיפים יושמים קצת יותר מחצי (34)

ההחלטה נפרשה על פני תחומים רחבים, ובחלקם נרשמה התקדמות משמעותית – בעיקר כשקיימת חלוקת עבודה ברורה ומנגנון תיאום. במקרים אחרים, התקדמות נעצרה או לא החלה כלל, למרות הקצאות תקציב.

היישום בפועל התנהל בקצבים משתנים בין משרדים – חלק מהמשרדים דיווחו על ניצול מלא ומדויק של התקציבים, ואחרים לא השיבו כלל לפניות הציבוריות או נדרשו להשלמות. חלק מהפעולות תוקצבו, אך בשטח טרם החלו. במקרים אחרים בוצעה עבודה תשתיתית שקטה – הכנת תב"עות, סקרי היתכנות, או תכנון אסטרטגי – שלא תמיד נראית לציבור אך מהווה שלב חיוני.

ראוי לציין כי בעקבות מלחמת חרבות ברזל והפגיעות הקשות בצפון, חלק מהפעולות הוסטו לתקצוב חירום או הוקפאו – אך לצד זאת התחדד גם הצורך בהמשך ההשקעה ביישובים הדרוזיים.

החסמים המרכזיים כללו את חוסר היציבות השלטונית בשנים האחרונות, עיכובים באישור נהלים תקציביים, רמות מוכנות משתנות בין הרשויות המקומיות, ומצבי חירום ביטחוניים.
מן הצד השני, כאשר הייתה רשות מתכללת ברורה, לוחות זמנים מסודרים, וחלוקת אחריות מפורטת – ניתן היה לראות התקדמות של ממש.

ההחלטה הוארכה לשנת 2024, כדי לאפשר השלמה של סעיפים שלא בוצעו, ובמקביל מקודמת תוכנית רב־שנתית חדשה לשנים 2025–2029. כדי להבטיח ביצוע מלא בתוכנית הבאה, יידרש חיזוק היכולות התכנוניות והמינהליות של הרשויות המקומיות, לצד המשך ליווי ממשלתי צמוד.

רוצים לעזור לנו בעבודת המוניטור?

מוזמנים ליצור קשר ולעזור לנו לשפר את הנתונים