מתן מענה דיגיטלי מיטבי לתושבים ולעסקים

רקע

ממשלת ישראל פועלת מזה שנים לקידום טרנספורמציה דיגיטלית כחלק מהמאמץ לייעול השירותים הציבוריים והפחתת הנטל הבירוקרטי. החלטת ממשלה 1366, שהתקבלה באפריל 2022, נועדה להרחיב ולהסדיר את השירותים הדיגיטליים לתושבים ולעסקים. ההחלטה נולדה בעקבות הצורך בהנגשת זכויות, ייעול תהליכי רישוי עסקים, חיזוק הכישורים הדיגיטליים של עובדי המגזר הציבורי, ושיפור חוויית המשתמש בממשקים ממשלתיים. היא ממשיכה קו של מדיניות דיגיטלית ממשלתית שהתגבשה לאורך השנים, ובמיוחד מאז מגפת הקורונה, שהמחישה את הצורך בשירותים ממשלתיים מקוונים זמינים ונגישים.

ההחלטה כוללת חמישה נדבכים עיקריים:

הקמת מנוע זכויות לאומי לעסקים – פלטפורמה שתנגיש מידע על זכויות והטבות עסקיות.
שדרוג מנוע הזכויות הלאומי לתושבים – הרחבת שירותי הזכויות הקיימים כך שיכללו לפחות 90% מהזכויות החברתיות הקיימות.
האצת שירותי רישוי עסקים דיגיטלי – יצירת תהליך רישוי עסק בממשק אחוד ומקוון.
אימוץ עקרונות עיצוב דיגיטלי בשירותי הממשלה – הנחלת סטנדרטים לעיצוב שירותים דיגיטליים ממשלתיים.
פיתוח מערך הכשרות דיגיטליות לעובדי המגזר הציבורי – שיפור הכישורים הדיגיטליים של עובדי המדינה ורשויות ציבוריות.

מה קורה עכשיו?

לפי דוח המעקב, היישום של החלטת ממשלה 1366 מתקדם אך בצורה חלקית ומעוכבת. רק 33% מהסעיפים יושמו במלואם, בעוד 54% מיושמים באופן חלקי, ו-13% לא יושמו כלל.

🔹 מנוע הזכויות לעסקים – טרם הושלם. גרסה ראשונה נמצאת בשלבי פיתוח, אך המערכת אינה זמינה עדיין לציבור.
🔹 מנוע הזכויות הלאומי לתושבים – הנגשת הזכויות מתקדמת, אך נכון להיום רק 57% מהזכויות המיועדות נגישות באתר, בעוד שהיעד המקורי היה 90%.
🔹 רישוי עסקים דיגיטלי – המערכת נמצאת בפיתוח מתקדם, אך קשיים טכנולוגיים ושיתוף פעולה חסר בין משרדי ממשלה מעכבים את ההשקה.
🔹 מערך ההכשרות הדיגיטליות – פועל באופן סדיר מאז 2023 ומספק הכשרות לעובדי מדינה, אך היקפו מוגבל ואינו מכסה את כלל הדרישות.
🔹 עיצוב השירותים הדיגיטליים – קיימים מדריכים וכלים עיצוביים, אך יישומם ברשויות הציבוריות אינו אחיד.

העיכובים המרכזיים נובעים ממספר גורמים: חוסר שיתוף פעולה בין משרדים, תשתיות טכנולוגיות שאינן מוכנות, אירועים חיצוניים (כגון המלחמה ומתקפת סייבר על הספק הטכנולוגי של מנוע הזכויות הלאומי), וכן היעדר סמכויות מספקות למערך הדיגיטל הלאומי שגורם לו להתקשות בכפיית ביצוע על המשרדים השונים.

בסיכומו של דבר, בעוד שהמדינה ממשיכה לקדם את הדיגיטציה של השירותים הציבוריים, הדרך ליישום מלא של החלטת הממשלה עדיין ארוכה, ויש צורך בשיפור משמעותי בשיתוף הפעולה הממשלתי ובהגדרת סמכויות ברורות יותר כדי להבטיח שהפרויקטים אכן יושלמו.

רוצים לעזור לנו בעבודת המוניטור?

מוזמנים ליצור קשר ולעזור לנו לשפר את הנתונים