ממשל נאמן – דין וחשבון הוועדה לתיקוני ממשל

תאריך פרסום:
23/03/2025
חקיקה ומשפט
ממשל ומנהל ציבורי
שירות ציבורי

הדו"ח נכתב ביוזמת המרכז להעצמת האזרח, בראשות פרופ' שמעון שטרית (יו"ר הוועדה), ובהשתתפות חברי הוועדה: עו"ד משה ניסים, מאיר שטרית, פרופ' קרין נהון, פרופ' מיכל טמיר, עו"ד איתן הברמן.

רקע

הדו"ח מהווה המשך לדו"ח ועדת מגידור (2007), ונכתב בעקבות משברים חוקתיים חוזרים, שחיקת אמון הציבור במוסדות המדינה, וקושי תפקודי גובר של הממשל הישראלי. בין 2019–2022 התקיימו חמש מערכות בחירות, לצד הצעות לרפורמות שנויות במחלוקת שפגעו ביציבות השלטונית ובאופייה הדמוקרטי של המדינה. מטרת הדו"ח היא להציע תיקונים לשיטת הממשל שיחזקו את הדמוקרטיה הליברלית, יגבילו ריכוזי כוח, ויבססו שלטון יציב, אחראי ומבוקר. הדו"ח מציע רפורמות מקיפות לתיקון כשלים מבניים במערכת הממשל בישראל, במטרה לחזק את הדמוקרטיה, לייצב את המערכת הפוליטית ולהחזיר את אמון הציבור בשלטון.

אתגרים

  • משבר אמון חמור בציבור כלפי מוסדות המדינה, נבחרי הציבור ומשרתי הציבור.

  • חוסר יציבות פוליטית חריף המתבטא בריבוי בחירות והחלפות ממשלה.

  • פיצול מפלגתי קיצוני המעודד סחטנות פוליטית ופוגע במשילות.

  • חולשת הכנסת והפיקוח הפרלמנטרי לעומת כוח הולך וגדל של הממשלה.

  • ערעור על עקרונות יסוד דמוקרטיים כמו עצמאות מערכת המשפט ושלטון החוק.

  • ריכוזיות יתר של השלטון המרכזי, על חשבון השלטון המקומי והאזורי.

  • היעדר חוקה שלמה והסדרה חוקתית ברורה.

המלצות מרכזיות

הוועדה לתיקוני ממשל מציעה שורה של רפורמות שיביאו לייצוב המערכת הפוליטית, לחיזוק הדמוקרטיה הישראלית, ולשיפור אמון הציבור בשלטון. בין ההמלצות המרכזיות: שילוב מרכיב אזורי בשיטת הבחירות כדי לחזק את הקשר בין נבחרים לבוחרים, קביעת ראש המפלגה הגדולה כמי שמרכיב את הממשלה, והגבלת כהונת ראש ממשלה לשתי קדנציות. בנוסף  הוועדה ממליצה לבטל את ממשלת החילופים ולעגן יציבות שלטונית דרך הגבלות על פיזור הכנסת. לצד זאת, מוצעים צעדים לחיזוק הפיקוח של הכנסת, שיפור עבודת הוועדות, עיגון מעמד חוקתי לאופוזיציה, והוספת חברי כנסת. בתחום המשפט, ההמלצות כוללות שמירה על עצמאות הרשות השופטת, הרכב מאוזן לוועדה לבחירת שופטים, והגנה על מעמדו של היועץ המשפטי לממשלה, כולל שינוי תוארו ל"נגיד המשפט".

הוועדה שמה דגש על חיזוק השירות הציבורי, עיגון הליך מינוי נציב שירות המדינה, הסדרת עבודת יועצים חיצוניים, וחיזוק מוסדות השלטון המקומי בחוק יסוד ייעודי. כמו כן, היא ממליצה על עיגון אתיקה לנבחרי ציבור ומינוי נציבים שיפקחו עליה, לצד הקמת מוסד מייעץ חדש – "בית הנגידים" – לחברי כנסת ושרים לשעבר. בסיכומו של דבר, הוועדה קוראת להשלמת חוקה לישראל, תוך חקיקת חוק יסוד: חקיקה והסדרה ברורה של כללי המשחק הדמוקרטיים.