מה הוחלט?
לשם קידום הצמיחה הכלכלית במדינת ישראל; יישום מדיניות הממשלה לצמצום רגולציה; קידום פרישת תשתיות תקשורת מתקדמות לכלל הציבור בכל רחבי מדינת ישראל והפחתת החשיפה לקרינה בלתי מייננת באמצעות הורדת הספקי השידור של מתקני שידור סלולאריים ומכשירי קצה סלולריים, וכן בהמשך לדיוני הצוות הבין-משרדי לבחינת מודל הרישוי התכנוני של תשתיות סלולריות (להלן – הצוות הבין-משרדי או הצוות), ולהחלטת הממשלה מס' 2441 מיום 15.08.2004 (להלן- החלטת הממשלה):
1 . לצורך צמצום העיכובים בפריסת תשתיות תקשורת מתקדמות, להקל את החסמים הקיימים על הקמת מתקני שידור בשיטה התאית
א. לתקן את חוק התכנון והבנייה, תשכ"ה-1965 (להלן – חוק התכנון והבניה) כך שייקבע כי התקנות מתקן שידור לתקשורת בשיטה התאית כהגדרתו בחוק התכנון והבנייה (להלן – המתקן), שאורכו אינו עולה על 6 מטרים (להלן – מתקן שידור זעיר), בהתייחס לגובה המבנה שעליו מוקם המתקן, ואשר משדר בהספק שידור כפי שייקבע על ידי הממונה לפי חוק הקרינה הבלתי מייננת, התשס"ו-2006 (להלן – הממונה על הקרינה ו-חוק הקרינה, בהתאמה), וכן התקנת הציוד הנלווה הנדרש להפעלתו של המתקן, אינם טעונים היתר לפי סעיף 145 לחוק התכנון והבנייה, ובלבד שמתקיימים לגבי המתקן התנאים הבאים:
1) ניתן למתקן היתר הממונה על הקרינה, והמתקן עומד בתנאי ההיתר;
2) ניתנו למתקן אישור הממונה על הגבלות בנייה במינהל התעופה האזרחית במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים, במקרים הנדרשים וככל שהמתקן המיועד להקמה נמצא בתוך השטח המגודר סביב ברכת מים, מגדל מים או קידוח גם אישור מהנדס תברואה מחוזי;
3) בעל רישיון האחראי על הקמת המתקן מסר הצהרה אשר תכלול, בין היתר, הצהרה כי המתקן עומד בהוראות חוק התכנון והבנייה וכי טווח הבטיחות לבריאות הציבור אינו חודר לתוך שטח של נכס גובל והפקיד כתב שיפוי מפני תביעה לפיצויים לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, ככל שנדרשת הפקדת כתב שיפוי בהתאם לסוג המתקן;
4) הפטור לא יחול על הקמת מתקן על גג בניין המיועד לשימור;
5) הודעה על הקמת המתקן בצירוף האישורים בסעיפים 3-1 ובצירוף אישור מהנדס מבנים כי הבניין יכול לשאת את המתקן וכי המתקן יציב אשר ניתן קודם להקמת המתקן, יימסרו לרשות הרישוי הרלוונטית בתוך 45 יום ממועד הקמת המתקן;
6) המתקן יוקם על גג בניין, לרבות מרפסת גג או בצמוד לקיר החיצוני של בניין או על מתקן קיים בין היתר כגון עמודי תאורה, רמזורים ותחנות הסעה;
7) יובהר כי במקרים שתחול חובה משפטית, יהיה צורך בקבלת היתר לשימוש חורג עבור הציוד הנלווה.
8) הציוד הנלווה של מתקן המוקם על גג בניין יותקן באחד החללים הקיימים בבניין או בשטחים מבונים של הבניין. לא ניתן להתקינם כאמור, לרבות בשל הצורך בקבלת היתר לשימוש חורג, יותקנו על גג בניין;
9) ככל שניתנו הנחיות מרחביות לעניין עיצוב המתקן, יהיה הפטור כפוף להנחיות אלה ובלבד שאין בהנחיות למנוע את הקמת המתקן.
10) יובהר כי אין בפטור כאמור בסעיף זה בכדי לגרוע מהוראות התוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה.
11) בנוסף, יובהר כי פטור מהיתר בנייה להתקנת הציוד הנלווה ביחס למתקן אשר הותקן על גג בניין, מרפסת גג או בצמוד לקיר החיצוני של הבניין, יחול על הציוד הנלווה בתנאי שגובהו של הציוד הנלווה אינו עולה על 2.3 מטרים ושטחו אינו עולה על 2.5 מטר רבוע ביחס לכל בעל רישיון, ועל 6 מטר רבוע בסך הכל. הוקם מתקן שידור על מתקן קיים בשטח ציבורי, כאמור בפסקה (6), יחול הפטור גם על הציוד הנלווה ובלבד שהציוד הנלווה יותקן בחלל הפנימי של מתקן הרחוב או בתוך מתקן השידור הזעיר עצמו. במקרה בו נדרשת חריגה ממתאר מתקן הרחוב או מתקן השידור הזעיר, לצורך התקנת הציוד הנלווה, לא תעלה חריגה כאמור על נפח של 27,000 סמ"ק מקו המתאר של מתקן הרחוב.
ב. בהמשך לתיקון האמור בסעיף קטן (א) לעיל, לתקן את חוק התכנון והבנייה כך שסעיף 266ג לחוק התכנון והבנייה, המסדיר פטור מהיתר בנייה להתקנת מתקן גישה אלחוטית כהגדרתו בחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982 (להלן – חוק התקשורת) – יבוטל; בהתאם לכך יבוטלו תקנות התכנון הבנייה (התקנת מיתקן גישה אלחוטית לתקשורת בשיטה התאית), תשע"ט-2018.
ג. לתקן את חוק התקשורת כך שסעיפים 27א-27ד בעניין התקנת והסדרת פעילותו של מתקן גישה אלחוטי – יבוטלו.
ד. לצורך ייעול הליך החלפת מתקן שידור בשיטה התאית:
1) לתקן את חוק התכנון והבנייה ולקבוע בו הסדר להחלפה של מתקן שידור לתקשורת בשיטה התאית בפטור מהיתר בנייה וזאת, אף ללא קבלת הוראה ממי שהוסמך לכך לפי פקודת הטלגרף האלחוטי [נוסח חדש], התשל"ב-1972 ובתנאי שבעל רישיון האחראי על החלפת המתקן מסר הצהרה שטווח הבטיחות לבריאות הציבור אינו חודר לתוך שטח של נכס גובל וכן שככל שלא ניתן על ידי הממונה על הקרינה היתר לפי סעיף 6 או סעיף 7 לחוק הקרינה הבלתי מייננת, יידרש אישור הממונה על הקרינה על כך שלא נדרש היתר הקמה והיתר הפעלה כאמור, ובלבד שפטור מהיתר בהתאם לסעיף זה לא יחול על החלפת תורן המתקן.
2) מבלי לגרוע מהאמור בפסקה (1) ובהמשך לה, תיקבע בחוק התכנון והבנייה הוראת שעה לפיה פטור מהיתר כאמור בפסקה (1) , יחול גם על עבודות חיזוק והחלפת תרנים למשך שלוש שנים ממועד כניסת הוראת השעה האמורה לתוקף, ובלבד שניתנה לבעל הרישיון הוראה ממי שהוסמך לכך לפי פקודת הטלגרף האלחוטי [נוסח חדש], התשל"ב-1972.
ה. לתקן את חוק התכנון והבנייה באופן שייקבע כי הוספת אנטנה למתקן שידור קיים תהא פטורה מהיתר בנייה לפי סעיף 145 לחוק התכנון והבנייה, ובלבד שבעל רישיון האחראי על הוספת האנטנה מסר הצהרה שטווח הבטיחות לבריאות הציבור אינו חודר לתוך שטח של נכס גובל ושניתן היתר הממונה על הקרינה לפי סעיפים 6 ו- 7 לחוק הקרינה, או שניתן אישורו על כך שלא נדרש מתן היתר כאמור, שהוספת האנטנה תיעשה בידי בעל רישיון ושבעל הרישיון ימסור הודעה על ביצוע העבודה בצירוף היתר הממונה על הקרינה לרשות הרישוי בתוך 45 יום ממועד ביצועה.
ו. בהמשך לתיקון חוק התכנון והבנייה כאמור בסעיף קטן (ה) לעיל, להורות לשר הפנים לתקן את תקנות התכנון והבנייה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר), תשע"ד-2014, כך שההסדר הקבוע כיום בתקנה 34 לתקנות האמורות לפטור מהיתר בנייה לצורך הוספת אנטנה למתקן שידור קיים, יבוטל.
ז. לתקן את חוק התכנון והבנייה כך שהגדרת תשתית לאומית תכלול "מתקן שידור לתקשורת בשיטה התאית" כהגדרתו בסעיף 202ב לחוק התכנון והבנייה וכן לתקנו כך שהוועדה לתשתיות לאומיות תהיה רשאית לשמש כוועדת תכנון מקבילה לצורך תכנון מתקני שידור לתקשורת בשיטה התאית, וכן תהיה רשאית לשמש כרשות רישוי מקבילה לעניין בקשות להיתרים למתקני שידור לתקשורת בשיטה התאית מכוח תכנית המתאר הארצית למתקני שידור קטנים וזעירים.
2 . להנחות את משרד התקשורת ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה לפעול לקידום שינוי לתכנית המתאר הארצית הקיימת למתקני שידור (תמ"א 36א' מתקני שידור קטנים וזעירים), בהתאם לעקרונות החלטה זו.
3 . להטיל על שר הביטחון להנחות את המפקד הצבאי להטמיע, בשינויים המחויבים ובהתאמה להוראות הדין ותחיקת הביטחון, את יישום החלטה זו, ככל שנדרש, באזור יהודה ושומרון.
4 . להנחות את המנהלים הכלליים של כלל משרדי הממשלה, מפכ"ל המשטרה, נציב בתי הסוהר, נציב כבאות והצלה ומנהל הדיור הממשלתי לפעול לקידום הקמת מתקני שידור בשיטה התאית על גבי מבני הדיור הממשלתי בכל הארץ, ובכלל כך:
א. בעלי התפקיד האמורים יפנו למנהל הדיור הממשלתי בבקשה להקמת מתקן שידור בשיטה התאית בתוך 30 יום מפניית בעל רישיון, כהגדרתו בחוק התקשורת (להלן – בעל הרישיון), בבקשה להקים מתקן שידור כאמור על מבנה הנמצא בשימוש המשרד או הגוף הנמצא תחת אחריותו.
ב. להורות לשר התקשורת לדווח לממשלה אחת לחציון, החל ממועד זה, על נתוני פניות בעלי הרישיון שבוצעו במהלך אותו חציון, תוך התייחסות לסך הפניות שהתקבלו או סורבו כאמור בסעיף.
5 . לצורך טיוב השימוש בתדרי רדיו המוקצים לכוחות הביטחון כהגדרתם בפקודת הטלגרף האלחוטי (נוסח חדש), התשל"ב–1972 (להלן – פקודת הטלגרף) :
א. לתקן את פקודת הטלגרף באופן שיסמיך את שר התקשורת להטיל חובת תשלום אגרות בגין הועדה והקצאה של תדרי רדיו לכוחות הביטחון כהגדרתם בפקודת הטלגרף החל ממועד החלטה זו.
ב. להטיל על שר התקשורת לתקן את תקנות הטלגרף האלחוטי (רשיונות, תעודות ואגרות), התשמ"ז – 1987 (להלן – תקנות הטלגרף האלחוטי), באופן שייקבעו בתקנות האמורות הסדרי תשלום האגרה בידי כוחות הביטחון שיתבססו על העקרונות הבאים:
1) תיקבע חובת תשלום אגרה שנתית בעד הועדת תדרי רדיו והקצאתם לכוחות הביטחון בתחומי תדרי רדיו שוועדת התדרים הועידה גם לשימוש אזרחי, בהתאם לגובה האגרה שנקבע עבור שימוש אזרחי כאמור, ככל שנקבע ובלבד שזהו תדר שלא הוקצה על ידי ועדת התדרים לגורם הרלוונטי בכוחות הביטחון במעמד משני (היינו: תדר אשר הקצאתו אינה מפריעה או עלולה להפריע שימוש של גורם נוסף אחד או יותר באותו תדר).
2) ייקבע גובה האגרות בעד הועדת תדרים והקצאתם לכוחות הביטחון בתחומי תדרי רדיו שוועדת התדרים הועידה גם לשימוש אזרחי, ואשר לא נקבע גובה האגרה עבור שימוש אזרחי כאמור.
3) ייקבע כי חובת תשלום האגרות בידי כוחות הביטחון תחול רק על הועדות והקצאות של פסי תדרים שייועדו ויוקצו החל ממועד זה, ובכלל כך הקצאתו מחדש של תדר שהוקצה בעבר.
4) להטיל על הממונה על התקציבים לבחון יחד עם כוחות הביטחון, להגיע הסכמות באשר למנגנון תשלום אגרה שנתית אשר תוטל על כוחות הביטחון בהתאם לסעיף זה.
6 . להטיל על הממונה על התקציבים לבחון יחד עם כוחות הביטחון הסדר שלפיו יוקצה סכום בגין ביטול הקצאה של תדרי רדיו שהקצתה ועדת התדרים, ככל שיש בתדר האמור תועלת משקית מהקצאתו לטובת שימוש אזרחי, והכל בכפוף לסעיף 40א לחוק יסודות התקציב. הסכום האמור ייקבע בשים לב לאגרה בעד הועדת תדרים והקצאתם כמפורט בסעיפים 5(א) ו-5(ב) לעיל.
7 . לצורך עידוד התחרות בתחום הנחת תשתיות תקשורת מתקדמות של סיבים אופטיים, לתקן את סעיף 21ב(ב1) לחוק התקשורת כך שבנוסף להסדר הקבוע כיום בסעיף 21ב(ב1) לעניין הנחת רשת בבית משותף, ייקבע שבעל דירה המעוניין בהנחת רשת מתקדמת כהגדרתה בסעיף 14א לחוק התקשורת (להלן – רשת מתקדמת) בבית משותף, יוכל, בעצמו או באמצעות מיופה כוח שקיבל ממנו הרשאה לכך מראש ובכתב, לפנות לבעל רישיון בבקשה כי יפרוש רשת מתקדמת כאמור (להלן – המבקש). פניית המבקש לבעל הרישיון כאמור תהיה בכתב, לרבות באמצעות טופס דיגיטלי.
המבקש או בעל הרישיון כאמור, מטעמו של המבקש, יודיעו לנציגות הבית המשותף אם קיימת, או יפרסמו במקום בולט בבניין את כוונתם לפרוש רשת מתקדמת, לכל בעלי הדירות בבניין. פניית המבקש לבעל רישיון כאמור תכלול את הסכמת המבקש להעברת פרטיו ליתר בעלי הדירות בבניין לצורך פנייה למפקח.
בעל רישיון אשר מסר הודעה כאמור בסעיף זה, ימסור את פרטי המבקש בהתאם לבקשה בעניין, במועד אשר יאפשר זמן סביר לפנייה למפקח קודם להנחת הרשת המתקדמת. בעל דירה המבקש למנוע את הנחת הרשת המתקדמת, יפנה למפקח בתוך 30 יום ממועד ההודעה. בחלוף 30 יום ממסירת ההודעה כאמור, ואם לא נעשתה פנייה למפקח כאמור, יהיה רשאי בעל הרישיון לפרוש רשת מתקדמת אף ללא הסכמת רוב בעלי הדירות.
בהחלטה זו הממשלה מאשרת את תוכנית קידום פרישת תשתיות תקשורת מתקדמות לכלל הציבור בכל רחבי מדינת ישראל והפחתת החשיפה לקרינה בלתי מייננת באמצעות הורדת הספקי השידור של מתקני שידור סלולאריים ומכשירי קצה סלולריים, וזאת באמצעות פרישת תשתיות תקשורת חדישות ומתקדמות.