מה הוחלט?
כחלק ממדיניות הממשלה לפעול להורדת יוקר המחיה ולהפחתת הנטל הרגולטורי בתחום מוצרי המזון ובהמשך להחלטות הממשלה מס' 3756 מיום 9 באוקטובר 2011, מס' 5176 מיום 21 באוקטובר 2012, מס' 2118 מיום 10 באוקטובר 2014, מס' 2318 מיום 11 בדצמבר 2014 ומס' 213 מיום 1 באוגוסט 2022 –
1 . להנחות את שר האוצר לתקן במסגרת התכנית הכלכלית את חוק הגנת הצומח, התשט"ז-1956 (להלן – חוק הגנת הצומח) ולקבוע בו הוראות בעניין העקרונות שיחולו בתהליך התרת יבוא של פירות וירקות כדלקמן –
א. במתן רישיונות ליבוא פירות וירקות טריים יפעל בעל סמכות הרישוי בהתאם לעקרונות הבאים:
1) ביצוע תדיר של מיפוי יזום של סיכונים מנגעים בעלי פוטנציאל לחדירה והתבססות בישראל ביחס לפירות וירקות טריים מכל מדינות העולם (להלן – מיפוי עולמי).
2) איתור מוצרים שהם בעלי פוטנציאל לחדירה והתבססות של מגוון רחב של נגעים על פי ממצאי המיפוי העולמי (להלן – מוצרים בסיכון פיטוסניטרי גבוה במיוחד).
3) קביעת חלופות לצמצום הסיכונים מיבוא של מוצרים שאינם מוצרים בסיכון פיטוסניטרי גבוה במיוחד, לפי ממצאי המיפוי העולמי ביחס לכל נגע.
4) פנייה לקבלת מידע מהרשויות המוסמכות במדינות המקור, בין באופן יזום ובין לפי בקשה, וניהול דיון מקצועי עימן, על יסוד החלופות שנקבעו כאמור בפסקה (3) לשם קביעת תנאים פרטניים ליבוא של כל מוצר.
5) קביעת תנאים פרטניים למתן רישיון ליבוא של מוצר ממדינה מסוימת, בשים לב למידע שהתקבל בדיון עם הרשויות המוסמכות במדינות המקור.
6) פרסום יזום של הודעה לציבור על התנאים שנקבעו כאמור.
7) לאחר פרסום התנאים שנקבעו יתאפשר רישוי מיידי של יבוא מוצרים על יסוד התנאים שנקבעו.
8) החלטה של בעל סמכות הרישוי על שינוי סיווגו של מוצר למוצר בסיכון פיטוסניטרי גבוה במיוחד תתקבל משיקולים מקצועיים על פי סטנדרטים בין-לאומיים מקובלים בלבד וטעונה התייעצות עם צוות מומחים בתחומי הגנת הצומח ועם רשות האסדרה שהוקמה לפי חוק עקרונות האסדרה, התשפ"ב–2021 (להלן – רשות האסדרה).
ב. בעל סמכות הרישוי יגבש –
1) אמנת שירות לתהליך התרת היבוא של פירות וירקות טריים במטרה לאפשר שקיפות ונגישות של מידע ושל תהליכי התרת היבוא לציבור; אמנת השירות תכלול יעדים, מדדים ברורים ומועדים לטיפול בפניות.
2) נוהל להסדרת היבוא של פירות וירקות טריים, על תיקוניו יהיה בהתייעצות עם רשות האסדרה.
ג. תקנות בעניין יבוא של פירות וירקות טריים יהיו טעונות התייעצות עם שר האוצר.
2 . להנחות את מנהל השירותים להגנת הצומח ולביקורת לפעול באופן יזום ואקטיבי להרחבת פעילות יבוא פירות וירקות טריים לישראל באמצעות הצעדים הבאים:
א. ביצוע פנייה יזומה ומפורטת לכל הפחות לשלוש מדינות ביחס לכל מוצר מרשימת המוצרים שלהלן, אשר לגביהם הושלם ביצוע מיפוי עולמי של נגעים לכל מוצר: אפרסק, אבטיח, ענבים, עגבנייה, קישוא, פלפל, מלפפון, אספרגוס, בצל, חסה, קיווי, כרוב, מלון, תות שדה ובטטה.
ב. צעד זה ייעשה לאלתר ביחס למוצרים הבאים: אפרסק, ענבים, ועגבנייה, וביחס לכל יתר המוצרים, לא יאוחר מ-120 ימים מקבלת החלטה זו.
ג. הפנייה המפורטת לכל מדינה תכלול את רשימת הנגעים בעלי פוטנציאל סיכון לחדירה והתבססות בישראל בהתאם לממצאי המיפוי העולמי שנערך על ידי השירותים להגנת הצומח ולביקורת, וכן חלופות אפשריות לעמידת מדינת המקור בתנאי היבוא על מנת למנוע את חדירת הנגעים לישראל.
ד. ביצוע בחינה מקצועית של המענה שיתקבל מהמדינות ביחס לכל מוצר, לרבות בחינת המידע שהתקבל, אפיון פערים בינו לזה המצוי במאגרי המידע המקצועיים וקביעה משותפת עם השירותים להגנת הצומח של מדינת היצוא את תנאי היבוא לצורך מתן רישיונות יבוא של המוצר מאותה מדינה.
ה. ככל שלא יתקבל מענה ממדינה מסוימת לפנייה הראשונית בתוך 90 ימים, תישלח תזכורת לפנייה ותזכורת נוספת במידת הצורך בתוך 90 ימים נוספים.
ו. במקרה של אי-מענה לתזכורת השנייה או במקרה של תשובה שלפיה אין למדינה עניין בפתיחת השוק, יפנו השירותים להגנת הצומח ולביקורת ליבואנים פוטנציאליים על מנת לאפשר להם לפנות לגורמי המסחר באותה מדינה ולקדם את האפשרות לפתיחת שוק היבוא מאותה למדינה.
ז. בהסתמן שתתקבל תשובה שלילית ממדינה שאליה נעשתה פנייה או שנמצא לאחר הידברות שאין היתכנות ליבוא מוצר מאותה מדינה, תיעשה פנייה למדינה אחרת, אחת או יותר.
ח. הודעה על פעולות השירותים להגנת הצומח ולביקורת כאמור לעיל תפורסם באתר האינטרנט של משרד החקלאות ופיתוח הכפר בכדי לייצר שקיפות ולהנגיש את המידע, לרבות מוצרים מאושרים ליבוא, מקורות מאושרים לכל מוצר ופעילות לפתיחת שווקים חדשים, ליבואנים ולבעלי עניין נוספים.
ט. ביחס לכל מוצר שהושלם לגביו תהליך הפנייה וההידברות ואושר יבואו ממדינת מקור מסוימת, תופץ באופן מיידי הודעה יזומה ליבואנים בדבר פתיחת השוק החדש והתנאים שנקבעו ליבוא ליידוע באמצעות אתר האינטרנט של משרד החקלאות ופיתוח הכפר.
כחלק ממדיניות הממשלה לפעול להורדת יוקר המחיה ולהפחתת הנטל הרגולטורי בתחום מוצרי המזון, הממשלה מחליטה על צמצום הנטל הרגולטורי בפירות וירקות במטרה להפחית את יוקר המחיה. לפירוט נוסף ראו לשון החוק.