מה הוחלט?
ניהול ביקושים
1 . בהמשך להחלטת הממשלה מס' 3437 מיום 11 בינואר 2018, משרד המשפטים יקדם את תיקוני החקיקה הנדרשים כך שתחול בוררות חובה ליישוב מחלוקות בקשר לנזקי רכוש בענף הרכב כשהצדדים הם חברות הביטוח והליסינג. ככלל, מנגנון הבוררות יהיה על בסיס הכתב בהגשה מקוונת וכן ההכרעה תתבצע ללא דיון, אלא אם כן מצא הבורר כי יש צורך בדיון מקוון או פיסי והכול על פי שיקול דעתו של הבורר. תיקוני החקיקה ייעשו בתיאום עם שר האוצר.
2 . לתקן את חוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן – חוק הירושה) באופן הבא:
א. לתקן את סעיפים 67א(א) ו-68(ב) לחוק הירושה, כך שתורחב סמכות הרשם לענייני ירושה לתת צווי ירושה וצווי קיום צוואה מבלי שיהיה צורך להעביר את הבקשה לאישור בית המשפט בהיעדר התנגדות וכאשר הבקשה אינה מעלה מורכבות או רגישות, במקרים הבאים:
1) הצוואה נושא הבקשה היא צוואה בעל פה כמשמעותה בסעיף 23 לחוק הירושה;
2) בצוואה נושא הבקשה קיים פגם או חסר כמשמעותו בסעיף 25 לחוק הירושה;
3) על הירושה חלים דיני משפט בין-לאומי פרטי לפי הוראות הפרק השביעי לחוק הירושה;
4) במקרים בהם הצוואה המקורית הושמדה, אבדה או שלא ניתן להביאה כמפורט בסעיף 68(ב) לחוק הירושה.
ב. לבטל את ההתייחסות בסעיף 67א(4) לחוק הירושה הנוגעת לייצוג קטין או חסוי על ידי האפוטרופוס הכללי אשר ממילא אינה מתקיימת היום, וחלף האמור לקבוע כי כאשר אחד הצדדים לבקשה הוא נעדר או אם רכושו מנוהל על ידי האפוטרופוס הכללי, תועבר הבקשה לבית המשפט.
ג. לקבוע כי הרשם לענייני ירושה או בית המשפט יהיה מוסמך לתת צו קיום צוואה אם הובא בפניו צו קיום צוואה מבית משפט בחוץ לארץ מאושר, בהתאם לסעיף 30(1) לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"ה-1971, ללא צורך בהגשת בקשה נפרדת.
ד. להבהיר כי לרשם לענייני ירושה יש סמכות למנות מנהל עיזבון זמני לפי סעיף 77 לחוק הירושה, בהסכמת כל הצדדים הנוגעים לעניין.
ה. לבטל את חובת הפיקוח השוטף של האפוטרופוס הכללי על מנהלי העיזבון, למעט במקרים חריגים אשר יפורטו בחוק הירושה או בתקנות שיותקנו מכוחו.
3 . להקים צוות בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד המשפטים או נציגו ובהשתתפות, בין היתר, של נציג הממונה על התקציבים במשרד האוצר, נציג מחלקת ייעוץ וחקיקה של משרד המשפטים ונציג המועצה הלאומית לכלכלה. הצוות יבחן את ייעול השירותים המשפטיים והפחתת העומס על בתי המשפט. הצוות יבחן הליכים המתאימים להעברה למנגנוני יישוב סכסוכים בהסכמה חלף בית משפט (גישור, תיווך, בוררות וכו') ושילובם של שירותים מנהליים דיגיטליים ואוטומטיים (מערכות להגשה מקוונת, מערכות לקביעת זכאות ומתן מענה באופן אוטומטי). הנהלת בתי המשפט תשתף פעולה עם הצוות במקום שבו היא תתבקש לעשות כן.
הפחתת רגולציה במשרד המשפטים
4 . במטרה לצמצם את האישורים הנלווים לביצוע חלק מפעולות הרישום בפנקסי המקרקעין, לתקן את סעיף 324 לפקודת העיריות (להלן – פקודת העיריות), סעיף 21 לפקודת המועצות המקומיות [נוסח חדש] וסעיף 10 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה-1965 (להלן – חוק התכנון והבנייה), כך שהדרישה להצגת מסמך בדבר סילוק החובות וההיטלים הקבועה בסעיפים האמורים, כתנאי לביצוע פעולת רישום בפנקסי המקרקעין, לא תחול לגבי ביצוע פעולת רישום שהיא אחת מאלה:
א. רישום משכנתה כמשמעותה בסעיף 4 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (להלן – חוק המקרקעין);
ב. ייחוד דירות בין בעלים בעת רישום בית משותף בהתאם לסימן ד' בפרק ט' לחוק המקרקעין, וסימן ט' לתקנות המקרקעין (ניהול ורישום), התשע"ב-2011;
ג. רישום בעקבות הליכי איחוד וחלוקה בהתאם להוראות פרק ד' לחוק התכנון והבנייה, ובתנאי שלא נערכו עסקאות בין הבעלים במסגרת הליכים אלה;
ד. תיקון צו בית משותף במסגרת תמ"א 38/1 לפי חוק המקרקעין (חיזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), התשס"ח-2008 או תיקון צו בית משותף שעניינו בהרחבת דירה, בדירות ששטחן ביום ביצוע התיקון כאמור, אינו עולה על 140 מטר רבוע.
דיגיטציה של הליכים משפטיים
5 . במטרה לקדם דיגיטציה של ההליך המשפטי, ואחידות בין הערכאות השונות, להטיל על שר המשפטים למנות צוות בין-משרדי שיבחן את העניינים המפורטים מטה בסעיפים קטנים (א) ו-(ב). בצוות יהיו חברים בין היתר נציגים של: הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אגף תכנון מדיניות ואסטרטגיה של משרד המשפטים, הנהלת בתי המשפט ומחלקת ייעוץ וחקיקה של משרד המשפטים. בתוך חצי שנה מיום מינויו יגיש הצוות לשר המשפטים את המלצותיו, ובכלל זה נוסח מוצע לחקיקת משנה, ככל שזו תידרש, בהתאם למסקנותיו. לאחר אימוצן, יתקין השר את התקנות הנוגעות בדבר, וזאת עד ליום 1 ביוני 2024.
א. חובת הגשה של כתב טענות עיקרי ללא נספחים בקובץ קריא מכונה בלבד וקביעת חריגים שבעניינם לא יחול הסדר כאמור, לרבות תחולת ההסדר על כל ערכאה שיפוטית או ערכאה מעין-שיפוטית, ובכלל זה בית דין מינהלי.
ב. ההמלצות אשר הוגשו על-ידי צוות מאגר הפסיקה הלאומי ואופן יישומן. בתוך כך יגבש הצוות המלצות לשר המשפטים בכל הקשור לקביעת אמת מידה טכנולוגית אחידה לפרסום פסקי דין בכלל סוגי הערכאות השיפוטיות והערכאות המעין-שיפוטיות במטרה לייצר אחידות באופן הפרסום שלהם לציבור; אמת מידה כאמור תיקבע בין היתר בהתחשב בצורך של חברות הזנק ואחרות לקבל את פסקי הדין באופן אוטומטי עם מטה דאטה רלוונטי.
6 . בהמשך להחלטת הממשלה מס' 227 של הממשלה מיום 1 באוגוסט 2021, במטרה להביא לדיגיטציה מלאה של ההליך הפלילי המתנהל בין גופי החקירה והתביעה המרכזיים – החל משלב החקירה, דרך התביעה המשטרתית והפרקליטות, הסנגוריה ועד להשלמת ההליך בבית המשפט ובמטרה לייעל את ההליך הפלילי ואת האפקטיביות שלו, בשים לב לגידול החד בכמות חומרי החקירה בשנים האחרונות ותוך שמירה על זכויות חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה, להטיל על השר לביטחון לאומי ושר המשפטים לקבוע כי:
א. תיקי גניזה מהירה, על כל חומרי החקירה שבהם, יועברו ויטופלו באופן דיגיטלי בלבד, בתיקי פרקליטות החל מיום 1 ביוני 2023 ובתיקי תביעה משטרתית החל מיום 1 בינואר 2024, בכפוף להצלחת הפיילוט שהחל ברבעון הראשון של שנת 2023 במחוז דרום.
ב. כל החומרים בתיקי חקירה שאינם תיקי מעצר יועברו מהמשטרה לגופי התביעה באופן דיגיטלי, בפורמט העשיר ביותר האפשרי, וזאת החל מיום 1 ביוני 2024.
ג. פיתוח יכולות עיון וסימון בסיסיות על חומר ברמות דיגיטציה שונות, בכל הגופים הרלוונטיים, כמו גם הגשת כתב אישום ופתיחת הליך פלילי בבית משפט באופן דיגיטלי יבוצעו עד יום 31 בדצמבר 2024.
ד. העברת כל חומרי החקירה בפורמט דיגיטלי וקריא מכונה, לרבות פיתוח יכולות ניהול תיק ויכולות עיון, עיבוד וחיפוש מתקדמות בתיקים פליליים בכל הגופים הרלוונטיים, החל מיום 1 ביוני 2025.
ה. העברת כל חומרי החקירה באופן דיגיטלי מהמשטרה לגופי התביעה גם בתיקי מעצר עד ליום 31 בדצמבר 2025.
ו. העברת כל חומרי התיק הפלילי מגופי התביעה לבתי המשפט וניהול תיק ללא נייר בבית המשפט בתיקי הכנה ותיקי מעצר עד ליום 31 בדצמבר 2025.
הוחלט כי משרד המשפטים יקדם את תיקוני החקיקה הנדרשים כך שתחול בוררות חובה ליישוב מחלוקות בקשר לנזקי רכוש בענף הרכב כשהצדדים הם חברות הביטוח והליסינג. ככלל, מנגנון הבוררות יהיה על בסיס הכתב בהגשה מקוונת וכן ההכרעה תתבצע ללא דיון, אלא אם כן מצא הבורר כי יש צורך בדיון מקוון או פיסי והכול על פי שיקול דעתו של הבורר. לפירוט התקנות ראו לשון החוק.