מה הוחלט?
בהמשך להחלטות הממשלה מס' 8 מיום 19.5.2015 שעניינה גיבוש תכנית חומש לפיתוח כלכלי של ירושלים; מס' 3696 מיום 6.6.2005 (להלן – תכנית הצמיחה) ומס' 3238 מיום 29.5.2011 (להלן – תכנית מרום), שעניינן חיזוק ופיתוח כלכלי של העיר ירושלים ובהתאם לסעיף 4 לחוק יסוד: ירושלים בירת ישראל ולמדיניות הממשלה לחיזוק ירושלים בירת ישראל ופיתוחה הכלכלי, ובנוסף למגוון התוכניות והתקציבים, שמפעילה הממשלה בירושלים, רואה הממשלה לנכון לקדם את פיתוח העיר ירושלים בתחומים אשר לה יתרון יחסי בהם, על מנת לייצר תנופה כלכלית וכן חוסן כלכלי לעיר ירושלים:
1. לאשר תכנית חומש נוספת, משלימה ל"תכנית מרום" שהתקבלה בהחלטה 3238 הנזכרת לעיל (להלן – "תוכנית היובל" או התוכנית), שתבוצע בין השנים 2021-2016, ותפעיל מנועי צמיחה לחיזוק כלכלת הבירה ירושלים בארבעת תחומי הפעילות שלהלן (להלן – תחומי הפעילות). תקציב התכנית יעמוד על סך כולל של 850 מלש"ח בהתאם לאמור בסעיף 2 להלן.
א. תיירות –
1. חיזוק וביסוס מעמדה של ירושלים כבירת תיירות בינלאומית בהיקף תקציבי של 137 מלש"ח. במסגרת זו יופעלו, בין השאר, התוכניות הבאות: תכניות להגברת שיווקה של ירושלים; תכניות למיתוג ירושלים כבירת תיירות ביעדים נבחרים בעולם; תכניות למשיכת כנסים בינלאומיים לעיר ירושלים; תכניות לפיתוח תשתיות תיירות ומוצרי עוגן תיירותיים בבירה, והכל בדגש על משיכת תיירות בינלאומית נכנסת לעיר.
תכניות להגברת שיווקה של העיר ירושלים, כאמור, יגובשו על ידי צוות שיורכב ממנכ"ל משרד ירושלים ומורשת, ממנכ"ל משרד התיירות וממנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים. החלטות הצוות יתקבלו פה אחד.
2. בכפוף לנהלי עיריית ירושלים ולכל דין העירייה תעמיד סכום של 10 מלש"ח בכל שנה משנות התכנית לטובת קידום תחום התיירות בירושלים, לרבות תקציב התפעול.
ב. תעשייה מתקדמת–
חיזוק וביסוס מעמדה של ירושלים בתחומי התעשייה המתקדמת: יזמויות טכנולוגיות מתקדמות, חברות עתירות ידע, קולנוע, טלוויזיה ואנימציה בהיקף של 160 מלש"ח. במסגרת זו יופעלו תכניות, בין השאר, בתחומים הבאים: קידום שיתופי פעולה מקומיים ובינלאומיים בין התעשייה לאקדמיה; הגדלת מספר חברות הטכנולוגיה הפועלות בעיר; עידוד יזמות טכנולוגית בירושלים בדגש על שיתופי פעולה בינלאומיים, פיתוח תעשיית הקולנוע, הטלוויזיה והאנימציה בירושלים.
ג. אקדמיה והשכלה–
חיזוק וביסוס מעמדה של ירושלים כעיר אקדמיה והשכלה מובילה בהיקף כולל של 75 מלש"ח. במסגרת זו יופעלו תכניות במטרה להגדיל את מספר הסטודנטים והבוגרים האקדמאים בעיר, בין השאר, על ידי פיתוח תכניות ייחודיות לצורך חיזוק ושיפור תשתיות במוסדות הקיימים, עידוד הגדלה וגיוון של תחומי הלימוד הנלמדים בירושלים וכן שיתופי פעולה של מוסדות קיימים.
מובהר כי התוכניות להגדלת מספר הסטודנטים יופעלו על דעת ובתיאום מראש עם מל"ג/ות"ת, בכל הנוגע לתחומי סמכותן, וכי אין באמור בהחלטה זו כדי לגרוע מסמכות המל"ג/ות"ת או לחייבן באופן כלשהו.
ד. איכות החיים בירושלים–
1. שיפור איכות החיים במרחב הציבורי בירושלים בהיקף של 163 מלש"ח.
2. במסגרת זו יופעלו תוכניות, בין השאר, בתחומים הבאים: השקעה בפיתוח פארקים, פיתוח מסלולי אופניים ופיתוח פרויקטי תשתית נוספים.
ה. תכנית היובל תבוצע בהתאם לאמור בהחלטה זו ובכפוף להוראות כל דין, לרבות חוק חובת המכרזים, התשנ"ב–1992 ותקנותיו.
ו. התכנית תבוצע באמצעות הרשות לפיתוח ירושלים כאמור בס"ק ה' לעיל.
2. תקציב התכנית
א. תקציב התכנית יעמוד על סך של 850 מלש"ח בין השנים 2021-2016, כמפורט להלן:
1. התקציב בסך 625 מלש"ח יוקצה בהרשאה להתחייב בפריסה על פני שנות התכנית בהתאם לפירוט הבא: 150 מלש"ח בשנת 2016, 100 מלש"ח בכל אחת מהשנים 2020-2017 ו- 75 מלש"ח בשנת 2021. 535 מלש"ח ישמשו עבור מימון תחומי הפעילות המפורטים לעיל. סך של 90 מלש"ח נוספים יוקצו, כמצוין בהחלטת הממשלה מס' 788 מיום 29 בנובמבר 2015 (להלן – החלטה 788).
להלן פריסת תקציב לתכנית בהרשאה להתחייב:
שנות התכנית |
תקציב במיליוני ש"ח |
2016 |
150 |
2017 |
100 |
2018 |
100 |
2019 |
100 |
2020 |
100 |
2021 |
75 |
סה"כ |
625 |
2. בשנים 2019-2016 ביצוע המזומנים עבור כלל תכניות הצמיחה של ירושלים (לרבות החלטה זו, תכנית מרום ותכנית הצמיחה), למעט הסכומים הנובעים מהחלטה 788, לא יעלה על המקורות התקציביים הקיימים בסעיף התקציבי של משרד ראש הממשלה (סעיף 04) עבור תכניות הצמיחה לירושלים; יתרת הכספים תמומש בשנים 2021-2020.
3. יתרת התקציב בסך 225 מלש"ח תוקצה בהרשאה להתחייב באופן שייקבע בין משרד האוצר למשרד ירושלים ומורשת. הקצאה תקציבית זו מותנית בביצוע במזומן של כלל התקציב, המתואר בסעיף 2 לעיל – בגובה של 625 מלש"ח, עד לסוף שנת 2021 ותיעשה בשים לב לעמידה ביעדי התוכנית, כפי שיוגדרו על ידי ועדת ההיגוי כאמור בסעיף 3(ב) להלן וייבחנו בהתאם לסעיף 4 בהחלטה זו.
ב. התקציב המפורט בסעיפים 1 ו-2 להחלטה זו מהווה מסגרת של תקציב התכנית.
ג. להלן פירוט התקציב לתכנית:
תקציבי התכנית (במלש"ח) |
תקציב רב שנתי |
תיירות |
137 |
תעשייה מתקדמת |
160 |
אקדמיה |
57 |
איכות החיים בירושלים |
163 |
פיתוח וחיזוק המגזר העסקי בירושלים |
90 |
סה"כ התקציב לתחומי הפעילות |
625 |
יתרת התקציב בהרשאה להתחייב לאחר מימוש מלא של ההרשאה הראשונית |
225 |
סה"כ התקציב לתכנית |
850 |
3. ניהול התכנית
א. תוקם ועדת היגוי לתכנית בראשות מנכ"ל משרד ירושלים ומורשת ובהשתתפות הממונה על התקציבים במשרד האוצר, מנכ"ל משרד התיירות, מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, מנכ"ל עיריית ירושלים ומנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, או נציג מטעמם (לעיל ולהלן – ועדת ההיגוי).
ב. ועדת ההיגוי תגבש מתווה תקציבי לתוכנית היובל. המתווה התקציבי יכלול ביחס לכל אחד מתחומי הפעילות, בין היתר, יעדים, אבני דרך (תתי תחומים) ותקציב בחלוקה לפי שנים. המתווה יגובש, בין היתר, בהתחשב בסיכום העמידה ביעדי תוכנית מרום, בהתאם לסעיף 10 בהחלטת הממשלה מספר 3238. המתווה שיגובש על ידי ועדת ההיגוי יפורסם באתר האינטרנט של המשרד.
ג. ועדת ההיגוי רשאית:
1. לאשר הרחבת התוכנית, לרבות קביעת פרויקטים חדשים, ייעודם, תכניהם וכו', כאמור בסעיף 3(ד) להלן.
2. במסגרת ביצוע התכנית כאמור בסעיפים 1(ה) ו – 1(ו) לעיל, לבצע הסטות, מטעמים שיירשמו, בין תחומי הפעילות של תוכנית היובל.
והכל בכפוף למסגרת התקציבית הרב שנתית ובהתחשב בעמידה בתכנית וביעדים שהוצבו לה.
יובהר כי הסטות תקציב בין תחומי הפעילות של התכנית, כאמור, תקצוב ואישור הפרויקטים החדשים, ייעודם, תכניהם וכו', וכן פריסה תזרימית רב שנתית – מותנים באישור משרד ירושלים ומורשת ואגף תקציבים במשרד האוצר.
יובהר כי הסטה של תקציב בין אבני דרך במסגרת כל תחום פעילות, תהיה בסמכות משרד ירושלים ומורשת ואגף תקציבים במשרד האוצר, ותובא לידיעת ועדת ההיגוי.
ד. ככל שיגיעו במהלך שנות התכנית תוספות תקציביות ממשרדי ממשלה מעבר למסגרת התקציבית של התכנית, כפי שפורטה לעיל, וככל שתוספות אלו לא יעלו על 10 מלש"ח בשנה אחת, ועדת ההיגוי תהיה רשאית לאשר את הרחבת התוכנית באמצעותן, ותקבע הוראות לעניין הפרויקטים החדשים, ייעודיהם, תכניהם וכיו"ב, זאת ללא הכרח באישור הממשלה להגדלת המסגרת התקציבית והפרויקטים האמורים.
ה. בכפוף לסמכויותיה לפי ס"ק ג' לעיל ובכפוף לחוק התקציב, ועדת ההיגוי תאשר את המסגרת התקציבית הרב שנתית, ואת התקציב השנתי של תכנית היובל ברמת תחומי פעילות.
ו. מודלים כלכליים ואחרים להפעלת תוכנית היובל והפרויקטים שייכללו בה, ובכלל זה פרויקטים הצפויים להשיא רווחים, יובאו לאישור ועדת ההיגוי.
ז. ועדת ההיגוי רשאית להתנות ביצועם של פרויקטים במסגרת תכנית היובל, במימון הולם (מאצ'ינג) מצד עיריית ירושלים. כמו כן, הוועדה רשאית להתנות אישור פרויקטים הדורשים תחזוקה עתידית שוטפת בקבלת התחייבות מעיריית ירושלים למימון וביצוע התחזוקה, וזאת כתנאי לאישורם.
ח. ועדת ההיגוי רשאית להתנות את ביצועם של פרויקטים המיועדים לקדם פעילויות תרבות ופנאי, שעליהם הוחלט במסגרת התוכנית, בקבלת התחייבותה של עיריית ירושלים שלא לפעול לשינוי ייעוד המבנים והשטחים נשוא הפרויקטים האמורים למשך תקופה מינימלית שתקבע ועדת ההיגוי.
ט. מבלי לגרוע מהוראות כל דין, מרכיבי התכנית הכוללים הטבות לגורמים חוץ ממשלתיים, ובכלל זה ליחידים, לחברות או למוסדות ציבור יינתנו על פי קריטריונים ענייניים, סבירים, שיוויוניים ופומביים, שייקבעו לכל הטבה כאמור, באישור ועדת ההיגוי והלשכה המשפטית של משרד ירושלים ומורשת. אין באמור בס"ק זה כדי לגרוע מהאישורים הנדרשים מכח סמכויות חשב המשרד לפי כל דין.
י. יובהר, כי החלטה זו מוסיפה על כל הקצאה, זכות, זכאות, מענק, תמיכה, מלגה או תיקצוב מכח הפעילות השוטפת ו/או פרויקטים ותוכניות של משרדי הממשלה, לרבות משרד הכלכלה והתעשיה ומשרד התיירות המגיעים לירושלים או בירושלים. כמו כן, אין בהחלטה זו כדי לפגוע בתחומי האחריות, הסמכויות ובתקציבי משרדי הכלכלה והתעשיה והתיירות.
יא. יובהר כי פעולות מכח תוכנית היובל הנוגעות לתחומי סמכותם של משרד הכלכלה והתעשייה והרשות לחדשנות יבוצעו בתיאום מראש עם המשרד או הרשות האמורים בסעיף זה; כמו כן אין באמור בהחלטה זו כדי לפגוע בסמכות מסמכויות המשרד או הרשות האמורים בסעיף זה או לגרוע מהן; בנוסף, אין באמור בהחלטה זו כדי לייצר כפילות ביחס לפעולות המבוצעות על ידי משרד הכלכלה והתעשייה והרשות לחדשנות או הנמצאות בתחום סמכותם או לחייבם באופן כלשהו.
יב. הרשות לפיתוח ירושלים תדווח לוועדת ההיגוי באופן שוטף על התקדמות ביצוע התוכנית.
יג. משרד ירושלים ומורשת יציג לממשלה את התקדמות התכנית, אחת לשנה, בישיבת הממשלה לציון יום ירושלים. בכלל זה יוצגו נתוני התקציב הרב שנתי, השנתי ונתוני ביצוע ביחס ליעדים שנקבעו על ידי ועדת ההיגוי כאמור
.
4. מחקר והערכה
א. משרד ירושלים ומורשת, בתיאום עם עיריית ירושלים, יבצע מחקר הערכה ומדידה ליישום התכנית באופן שוטף. לשם יישום סעיף זה, רשאי המשרד להתקשר עם יועצים חיצוניים בתחומי הפעילות של התכנית, במסגרת התקציב המיועד להחלטה זו.
ב. סיכום עמידה ביעדי התכנית יוצג לוועדת ההיגוי אחת לשנה, וכן על פי דרישה.
בהמשך להחלטות ממשלה קודמות בעניין גיבוש תכנית חומש לפיתוח כלכלי של ירושלים, קובעת החלטת הממשלה לאשר תכנית חומש שתשלים את תכנית מרום שהתקבלה בהחלטת ממשלה מספר 3238. תקציב התכנית יעמוד על 850 מיליון שקלים, ותחומי פעילותה הינם תיירות (בתקציב של 137 מיליון ש"ח), תעשייה (בתקציב של 160 מיליון ש"ח), אקדמיה (בתקציב של 75 מיליון ש"ח), איכות חיים (בתקציב של 163 מיליון ש"ח). במרבית שנות התוכנית כל שנה יוקצו 100 מיליון ש"ח מתוך התקציב הכולל של התכנית, כשבשנת 2016 יוקצו 150 מיליון שקלים בשנה, בשנה האחרונה להחלטה, 2021, יוקצו 75 מיליון. משרד ירושלים ומורשת, בתיאום עם עיריית ירושלים, יהיו האחראים לבצע מחקר הערכה ומדידה ליישום השוטף של התכנית.