על בסיס חוק אומנה לילדים, התשע"ו 2016
אומנה הינה מסגרת משפחתית חלופית המיועדת לילדים אשר הוצאו מחזקתם של הוריהם הביולוגיים. הסיבות להעברת ילד למסגרת אומנה רבות ומגוונות, החל מגורמים סביבתיים המונעים מהילד את התנאים להם הוא זקוק להתפתחותו, ועד גורמים הקשורים בהזנחה פיזית ורגשית או מצבי סיכון שונים. העברת ילד למשפחת אומנה נעשית לאחר שמוצו ההתערבויות הטיפוליות האפשריות במסגרת הבית והקהילה, ונעשית במטרה לספק לילד מסגרת יציבה ובטוחה, הדואגת לרווחתו והתפתחותו הפיזית, הנפשית והחברתית.
במדינת ישראל, נכון לשנת 2020 ישנם 300,000 ילדים המוגדרים כילדים בסיכון, כאשר מתוכם 4,300 ילדים שוהים במשפחות אומנה (מתוכם 550 הינם ילדים בעלי מוגבלויות).
בשנת 2016 במסגרת הכנסת העשרים, נחקק חוק האומנה אשר נכנס לתוקף ב־6 בדצמבר .2016 מטרת חוק זה הוא לעגן את זכויותיהם של ילדים הנמצאים במסגרת אומנה, לקבוע מהי חובתה של המדינה אליהם וכן לקבוע את זכויותיהם וחובותיהם של כל הגורמים השונים שאמונים על הילד (משפחתו הביולוגית, משפחת האומנה, הגורמים הסוציאליים
וכו'). הקו המנחה של חוק זה הוא כי טובתו של הילד היא השיקול המרכזי בעת קבלת החלטות הנוגעות בעניינו.
משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים אמון על יישום החוק. אולם, עדיין קיימים פערים ביישומו. חלק מהסעיפים יושמו רק במהלך השנה האחרונה (כחמש שנים לאחר חקיקת החוק) וחלקם טרם יושמו.
חשוב לנו גם לציין כי שנם חוסרים במידע: נציבות בירור תלונות למען ילדי האומנה החלה לפעול בהתאם להוראות מסודרת אך ורק בשנת 2019 (שלוש שנים לאחר חקיקת החוק).
עד היום, אחוז הפניות לנציבות מצד ילדי האומנה עומד על פחות מ־10% מכלל הפניות. עלו שתי סיבות אפשריות לכך שמספר הפניות מצג ילדי האומנה הינו כה נמוך.
הראשונה קשורה בכך שילדי האומנה אינם יודעים על קיומו של גוף זה והשנייה קשורה לחוסר נגישות של המערכת
לאוכלוסיות מסוימות (האתר של הנציבות לדוגמא, מונגש בשפה העברית והערבית בלבד).
מבחינת סטטוס יישום החוק עולה כי החוק ברובו יושם באופן כזה או אחר: מתוך 11 סעיפים ביצועיים, 5 יושמו באופן מלא (45.45%), 5 יושמו באופן חלקי (45.45%) וסעיף אחד לא יושם כלל (9%).











-
תאריך ההחלטה11/09/2011
תוכנית חומש לקידום האוכלוסייה הבדואית בנגב 2012-2016
הממשלה ה-32החלטה 3708מיושם חלקית -
תאריך ההחלטה13/01/2018
יישום המלצות הצוות הבין-משרדי לצמצום צריכת הזנות דוח מעקב פברואר 2022
הממשלה ה-20החלטה 4462מיושם חלקית
רוצים לעזור לנו בעבודת המוניטור? יש לכם הערות, עדכונים או תיקונים?
מוזמנים ליצור קשר ולעזור לנו לשפר את הנתונים